badoc m

Definició

Flor de la carbassera.

«Maria, de bé que et vull, | no et casos a la Ribera: | no minjaràs su badocs | i tronxos de carxofera» (cançó popular de Gandesa).

El badoc també és la flor del magraner i de diferents cucurbitàcies.

Etimologia

De badar, del llatí vulgar batare, mateix significat, derivat de bat, d’origen onomatopeic, d’on degué derivar bataculum, ‘escletxa, badall’, i d’aquí el verb bataculare, ‘badallar’.

Usos

  • És el temps de les flors. Algunes ciutats dels Països Catalans celebren les seves mostres florals, com Girona, una de les més antigues i espectaculars. És temps, doncs, de fer el badoc. Però també d’incorporar les flors —entre aquestes, el badoc, la delicada flor de la carbassera—. El nom de badoc —en alguna contrada, bacoc— es troba en zones prou distants, que van de Girona a la Franja de Ponent. Aquest nom defineix la flor groga de la carbassera, en forma de campana i comestible, i és vigent, doncs, a força comarques, de les de Girona a les del nord de València, passant pel Matarranya.

    Jaume Fàbrega, «Flors» (El Temps, 3 de juny del 2003)

Tema de la setmana

Avui comença la primavera: exactament, a les 19 hores i 26 minuts del capvespre. Tenim un refrany que fa «Una flor no fa estiu; ni dues, primavera». Quantes en necessitem, per fer primavera? De moment, aquesta setmana en veurem unes quantes.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

uralitaboixac