antigalla f

Definició

1  Objecte antic, de poc valor, passat de moda.

En aquesta parada només hi trobareu antigalles; si voleu antiguitats de valor, haureu de cercar-les en altres bandes.

2  Idea anacrònica, obra, notícia, costum superats, que ja no tenen interès.

a l’antigalla  loc adv  A la moda de l’antigor.

Etimologia

D’antic, del llatí anticus, antiqua, anticum, mateix significat, amb el sufix -alla.

Usos

  • De totes les declaracions que s’han fet últimament sobre el tema, la més reveladora potser siga un discurs del president Rajoy, segons el qual els esforços emprats per redreçar la situació del català atempten contra el progrés. En la seua mentalitat, el futur d’Espanya només pot expressar-se en espanyol, i el català no pot ser més que una antigalla retrògrada que tard o d’hora hauria d’extingir-se. El progrés és això: una llengua, un poble, una nació.

    Enric Sòria, «Pel progrés de la pàtria» (L’Avenç, núm. 445, abril 2018)
  • «¿En nom de què se’ns vol prohibir desenterrar els morts, si ens dóna la gana? ¿En nom de què? És molt possible que els desenterradors siguin uns imbècils, aquesta és una altra història; però potser es tracta precisament d’arribar a ser un perfecte imbècil. ¡No hi arriba pas qui vol! La intel·ligència ha passat a la història com una antigalla del segle XVIII; ¡el futur és dels imbècils!» «Ja veig —li vaig dir amb sorna— que et prepares per dominar el futur.»

    Joan Sales, Incerta glòria (1956)

Tema de la setmana

El sufix -alla ve del llatí -alia i és prou pràctic perquè pot significar diverses coses: ‘conjunt o gran quantitat de’ (ex. jovenalla, xicalla), ‘acció i efecte de’ (ex. rialla, acaballes) o bé denotar un to despectiu (gentalla o la brivalla que vèiem divendres passat). Aquesta setmana veurem més mots formats amb aquest sufix.

Enllaços

Un comentari a “antigalla”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brivalladeixalles