xufla f

Definició

Tubercle comestible de la xuflera, ovoide, de la mida d’un petit cigró, bru per fora i blanc per dins, dolç, amb el qual s’obté l’orxata.

També: xufa

Etimologia

En català antic significà ‘burla, falòrnia, cosa de per riure’, derivat de l’antic xuflar, ‘bromejar, trufar-se d’algú’, del llatí arcaic i vulgar sīfĭlare, sūfĭlare, llatí clàssic sībĭlare, ‘xiular’; la variant sobretot valenciana és xufa, per influx de trufar; l’aplicació al tubercle vingué de la seva apreciació com a producte de poc valor, ridícul.

Usos

  • La xufla només pot plantar-se al voltant de la capital valenciana: necessita la seva terra sorrenca, el seu volum d’aigua i el clima càlid i humit; però és sobretot el factor humà i la saviesa dels seus agricultors el que possibilita que l’Horta sigui l’únic lloc on es fa xufla a Europa. Només els pagesos d’aquesta zona coneixen l’art de cultivar aquest tubercle, sovint considerat una mala herba a la majoria de països, i només a València hi ha les infraestructures capaces de tractar-lo i convertir-lo en el producte que permet fer orxata.

    Oriol Lapeira Portús, «La xufla: quan tot queda a casa» (La Mira, 17 de febrer del 2024)
  • La xufla és present al País Valencià des de l’arribada dels musulmans a la península Ibèrica durant l’alta edat mitjana. Ja els antics egipcis la conreaven a la vall del Nil, en terrenys arenosos propers al riu, i la consumien bullida en cervesa, segons relatava Teofrast al segle IV aC a Història de les plantes. D’Egipte es va estendre al nord d’Àfrica i va travessar el Mediterrani amb les onades islàmiques. Documents del segle XIII deixen constància que a l’incipient regne de València ja es consumia la «llet de xufes», el precedent de l’actual orxata, que podria remuntar-se a èpoques anteriors.

    Oriol Lapeira Portús, «La xufla, el tubercle més arrelat de València» (La Mira, 12 de febrer del 2024)

Tema de la setmana

Mots que trobem a La Mira, i més que en trobareu quan us hi subscriviu!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

borda