Definició
Conjunt de jersei i pantalons llargs, amples i còmodes, ajustats de punys i de turmells, que hom sol fer servir en pràctiques esportives i en gimnàstica.
Feia tant de fred que vam jugar el partit amb el xandall posat.
Des que es va jubilar, va regalar totes les americanes i corbates i ara només se’l veu amb xandall.
Etimologia
Del francès chandail, reducció popular de (mar)chand d’ail, literalment, ‘marxant d’all o de llegums’, ja que els venedors de llegums del mercat de les Halles de París de finals del XIX duien uns grossos jerseis de punt; per metonímia aquest mot va acabar designant els jerseis dels venedors. En francès actual, però, aquest mot sembla que mai no ha designat el que nosaltres entenem per xandall sinó aquesta mena de jersei; al jersei l’anomenen pull-over i al xandall, survêtement.
Usos
La música màquina no només es va associar a l’estètica skin, sinó també, en part, als elements ideològics: els xandalls de l’exèrcit espanyol o les banderes i els símbols feixistes.
Roger Martínez Sanmartí, «Catalanitat i perifèria urbana» (El Temps, 22 d’octubre del 2002)De manera que, en arribar a casa, la senyora, el senyor i les criatures imiten la vida autèntica i es posen un xandall de colors, i el cap de setmana no se’l lleven de damunt, i les criatures van en xandall al col·legi, i les senyores i els senyors van en xandall al supermercat i en xandall, tot el cap de setmana.
Joan F. Mira, «Omnisports», dins Els sorolls humans (Alzira: Bromera, 1997), pàg. 58
Tema de la setmana
Hi ha mots que viatgen i altres que no són tan inclinats a moure’s. Tots plegats, però, tenen una biografia al darrere: és el que els lingüistes en diuen etimologies. Aquesta quinzena veurem una sèrie de paraules amb etimologies curioses o que han viatjat d’uns països als altres, fins que han aterrat a la nostra llengua.