volfram m

Definició

Element químic, de nombre atòmic 74 i símbol W, de color blanc grisenc, molt dur i dens, que es fon a una temperatura molt alta. És també conegut com a tungstè.
També: wolfram, wolframi

Etimologia

De l’alemany Wolfram, ‘mineral de tungstat de ferro i manganès, d’on s’extreu el tungstè’, de l’alemany Wolf, ‘llop’, i l’antic alemany mitjà râm, ‘sutge, brutícia’, usat despectivament pels miners que en trobaren cercant estany. I tungstè ve del suec tungsten, compost de tung, ‘pesant’, i sten, ‘pedra’.

Usos

 •    —La cosa va durar dos anys i mig, entre 1940 i 1943. Vaig aprofitar per fer negocis. El més important va ser la venda de volfram als nazis. Saps el que és el volfram, Estrela?
     —Ni idea.
     —També es diu tungstè…
     —Encara menys.
     —Serveix per preparar filaments de bombetes i làmpades incandescents. S’hi fan aliatges que suporten temperatures molt altes. I en forma de carbur agafa una duresa que és el millor per a la construcció d’eines de tall.

  Noms a la sorra (Barcelona: Columna, 1995), pàg. 165

Tema de la setmana

Manlleus extrets de Noms a la sorra, de Lluís-Anton Baulenas, a càrrec de Cathy Ytak, rodamotaire convidada de la setmana

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

iotmandioca