virolla f

Definició

1  Peça generalment de metall, ordinàriament anular o cilíndrica, que hom posa, encerclant-lo, a l’extrem d’un paraigua, d’un bastó, etc., oposat al puny, o a l’extrem del mànec d’una eina, etc.

*2  (col·loq.)  Diners.

Té molta virolla.

Etimologia

Probablement del llatí viriola, diminutiu de viria, ‘braçalet’, mots d’origen cèltic.

Usos

  • La independència [dels Joglars] és fruit de no haver de dependre directament de subvencions. Per això nosaltres fem aquestes gires tan extenses, perquè la virolla surt del públic. No hi ha cap més secret!

    Ramon Fontserè entrevistat per Pep Tugues (Avui, 5 de setembre del 1999)
  • Se’l veia acollonit. També jo ho estava.
       —Vinga, no facis l’orni, tu, ara. Saps sobradament de quin taló et parlo… Un taló nominal, de cent mil virolles, que ahir no vares pagar. Per què trucaves a la bòfia?
       —Veurà, jo… El taló no era conforme… El firmant…

    Jaume Fuster, De mica en mica s’omple la pica (Barcelona: Edicions 62, 1971)

Tema de la setmana

Què vol dir anar curt de pistrincs? O afluixar la moma? La quinzena passada aprofitàvem l’arribada de l’euro per recordar alguns mots i expressions relacionats amb les monedes i els diners. Aquesta quinzena continuarem en una línia pecuniària semblant, amb sinònims (molts d’ells d’ús col·loquial o popular) del mot diners

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clau [1]cabal [1]