vidalba f

Definició

Liana de la família de les ranunculàcies (Clematis vitalba), robusta, de tiges sovint molt gruixudes i llargues, fulles oposades i caduques, amb el pecíol capaç d’entortolligar-se, flors d’un blanc trencat amb quatre pètals i fruit format per nombrosos aquenis terminats en una llarga aresta plomosa, freqüent als boscos i a les bardisses humides.

També: vidauba, ridorta, ridolta, redorta fumadora, gessamí de burro, herba de les llagues, manxiula, vediguera…

Etimologia

Del llatí vitis alba ‘vit (nom antic per a designar ‘sarment’, ‘cep’) blanca’. Un lloc poblat de vidalbes és un vidalbar (tuti al Paraulògic, recordeu-ho).

Usos

  • Quan arribàvem a Vila-rodona ja hem vist de ben a prop l’Albereda, la franja de vegetació natural que s’allarga a l’esquerra del riu Gaià. Es diu l’Albereda perquè hi dominen els àlbers, una denominació comprensible però injusta. Perquè s’hi poden veure oms, freixes, salzes —els salzes i l’aigua sempre són amics—, roures, vidalbes, joncs… Els devots de la botànica hi trobaran un món vegetal d’una rica diversitat —i jo, pobre de mi, només podré dir que és bonic. Els coneixements es demostren amb substantius, i els meus són escassos: arbre, ocell, flor. Els ignorants ens refugiem en l’estètica, és a dir, en els adjectius. Bonica, misteriosa, intricada, remorosa. Això és l’Albereda, per a mi.

    Josep M. Espinàs, A peu per l’Alt Camp (Barcelona: La Campana, 2007)
  • Caminàvem. La tarda
    s’esllavissava lenta cap al vespre.
    En un fondal, cantava un rossinyol
    darrere una cortina de vidalbes.

    Narcís Comadira, «Per en Ferran, amb un Miłosz al fons», dins Poesia (1966-2012) (Barcelona: Labutxaca, 2014)

Tema de la setmana

Noms de flors

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “vidalba”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

buguenvíl·liaginesta