tothora adv

Definició

Sempre.

Atrafegats tothora en la tasca d’enviar cada dia un mot.

Escoltava la ràdio tothora: a casa, anant amb cotxe, a la feina i quan sortia a córrer.

Amb el significat de ‘a cada moment, sempre, a qualsevol hora’, es pot utilitzar l’adverbi tothora o bé les locucions sinònimes a tota hora i a totes hores, però no *a tothora. Per exemple: Des d’aquell dia que penso en ella tothora. En aquell restaurant hi ha cua a tota hora. Em persegueix a totes hores. (Fitxa 1852/3 de l’Optimot)

Etimologia

Mot compost amb tota i hora.

Usos

  • El contrast és aparatós, explícit, insultant: el titular d’un diari deia «Els escolars catalans juguen en castellà», i, pocs dies després, un altre titular feia: «Llum verda al decret que dobla les hores de castellà a primària». És com si un metge detectés, per exemple, una hipertensió en un pacient i li receptés un menjar ric en greixos, que condimentés els plats amb sal abundant i que prengués licors tothora. El prendrien per boig. A un polític no, sinó que a sobre l’aplaudeixen.

    Isabel-Clara Simó, «Pel broc gros» (Avui, 4 de juliol del 2003)
  • En aquests vint-i-sis anys i mig de ser-hi, he recorregut la República Mexicana de dalt a baix i de mar a mar, escurant tots els racons amb golafreria. Tinc de natural una curiositat inacabable per a totes les persones i coses, i Mèxic m’ha ofert un vastíssim camp on exercir-la. Com que m’agrada exhaurir les possibilitats que et brinden les circumstàncies, he viatjat molt —com deia—, tothora amb els ulls ben oberts.

    Avel·lí Artís-Gener, Mèxic: una radiografia i un munt de diapositives (Barcelona: Laia, 1981), pàg. 17

Tema de la setmana

Adverbis

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

suarapertot