tirar-se la manta al coll

Definició

En un afer determinat, inhibir-se de tot, desentendre-se’n, despreocupar-se’n.

Primer es preocupava molt i es fea de mala sang, però ara s’ha tirat la manta al coll i viu més feliç que el món.

També: tirar-s’ho tot al coll i a l’esquena; posar-se el món per barret.

Usos

  • Les seues paraules brollen des d’una pregona reflexió, madurada i païda, personal i callada. Hi ha algun bri de resignació, potser? «No —atalla— resignar-te és com tirar-te la manta al coll i anar-te’n a casa. Es tracta més prompte d’acceptar la realitat, tal com és. Tothom sap quin paper va jugar l’església durant la guerra, però tothom no sap que una part de la mateixa església va marxar exiliada; o que els mateixos personatges que abans censuraven les meues cançons, ara treballen a la Conselleria de Cultura; o que la ràdio i la televisió valenciana ignora sistemàticament els cantants valencians. En aquest país nostrat, moltes vegades has de callar per no fer més enrenou.»

    Paco Muñoz entrevistat per Antoni Zaragozà, El Periòdic (1996)

Tema de la setmana

Com potser ja sabeu, de tant en tant enviem els mots de la setmana sense explicitar-ne el tema i convidem els subscriptors a esbrinar-lo. Doncs aquesta setmana, per celebrar el setè aniversari de ‘Cada dia un mot’ (que s’escau dijous), toca! El tema ja el veureu, que és prou evident. En lloc de mots, aquests dies trobarem locucions, totes extretes del llibre d’Eugeni S. Reig Valencià en perill d’extinció, que per cert es presenta demà a l’Aula Magna de la Universitat de València a les 19:30. El que heu de descobrir és quina de les cinc locucions no encaixa amb les altres quatre i, sobretot, dir-ne el perquè. Els dos primers missatges que ens arribin amb les respostes correctes, guanyen un exemplar del llibre de Reig. Com que si filem gaire prim les possibilitats de trobar connexions entre locucions es multipliquen, durant la setmana anirem donant petites pistes per tal de facilitar-vos (o enrevessar-vos?) la feina. Les bases de participació completes, a l’enllaç de sota. Posem fil a l’agulla?

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

caure de tosde fil de vint