tenir més paciència que Job

Definició

Ser molt pacient.

Aquest noi és més pacient que Job, no es posa mai nerviós.

També: tenir més paciència que un mestre d’escola, o més paciència que un sant; ésser un sac de paciència, com un Job.

Usos

  • Al carrer començà un soliloqui: «Ja n’estic tip!… Per no res, disgustos; per no res, vuit dies de mala cara. És bona, però… Déu meu! Cal la paciència de Job per a conviure-hi! Sempre escenes, sempre plors i males cares. Jo arribava cansat i de mal humor, i ella no pot sofrir la més lleu contradicció.»

    Joan Oller i Rabassa, Quan mataven pels carrers (Badalona: Proa, 1930)
  • Job: patriarca bíblic famós per la resignació amb què va acceptar una sèrie de calamitats a què Déu el va sotmetre després de ser reptat per Satanàs a posar a prova les seves virtuts. A les successives desgràcies que li sobrevingueren (pèrdua de terres i de bestiar, mort dels seus fills […], nafres a tot el cos, etc.), ell hi responia amb frases com «Déu m’ho ha donat, Déu m’ho ha tret». Aquesta actitud és l’origen de la cèlebre frase tenir més paciència que Job. Déu va recompensar-lo retornant-li amb escreix tot allò que li havia fet perdre.

    Salvador Alsius, Hem perdut l’oremus (Barcelona: La Campana, 1999)

Tema de la setmana

El mot de divendres era lot, marca inspirada en el personatge bíblic del mateix nom. Això, al seu torn, ens ha inspirat a dedicar aquesta setmana a expressions extretes de la Bíblia, que són moltes i molt variades, tot i que massa sovint n’hem oblidat l’origen.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lotpredicar en el desert