Definició
Conjunt de persones que seuen en una mateixa taula.
Quina taulada que fèiem, per Nadal! Sempre érem una trentena.
Etimologia
De taula (del llatí tabula, ‘post, tauló’, que substituí mensa, ‘taula’) amb el sufix -ada (del llatí -ata, que significa ‘conjunt o gran quantitat de’).
Usos
No s’havia adonat que jo només tenia ulls per a la criatura que feia una pila de sorra i amb dos ditets agafava les formigues que volien pujar a la muntanyeta i les llençava lluny. La mainadera… Quin interès puc tenir per una mainadera? El que jo voldria és una taulada de nens i nenes. Meus…
, «Un ramat de bens de tots colors», dins La meva Cristina i altres contes (1967)Tot fou perfecte: la mateixa sala per començar [la gran sala gòtica de la Llotja de Mar], l’arranjament de les taules allargades entre les majestuoses columnes, les flors, la vaixella, el cristall, les tovalles i els tovallons de fil… Tot, cap detall, que no fos digne del conjunt. I no diguem el mateix sopar, del qual sir Francis Dent, un dels delegats britànics a la Conferència de Barcelona, recordava encara, quan deu anys més tard ens trobàrem casualment un dia al Palace de Madrid, que «la sopa havia estat servida calenta» a la taulada de vuit-cents convidats amb les cuines situades a dos quilòmetres de distància del menjador. Més que una feta, en efecte. Una gesta.
Seixanta anys d’anar pel món. Converses amb Josep Badia i Moret (Barcelona: Quaderns Crema, 2007 [1974]), pàg 250
Tema de la setmana
Mots amb homòfons… el d’avui és teulada, ‘coberta feta amb teules’.