taló d’Aquil·les

Definició

Figuradament, punt vulnerable i feble d’una persona.

Origen de l’expressió

Segons un llegenda dels antics grecs, Tetis, la mare d’Aquil·les, el va banyar de petit a les aigües de l’Estix, el riu infernal. Aquesta aigua tenia la virtut de tornar invulnerables tots els que s’hi submergien. Tanmateix, el taló per on Tetis sostenia el nen no va tocar l’aigua miraculosa i va seguir essent vulnerable en aquest punt.

Usos

  • Sempre semblaves a punt d’escriure les dues versions del treball sobre la revolució de torn, com si fos el més normal del món dir les mateixes ximpleries de dues maneres diferents. No recordo haver-t’ho agraït mai, o ho vaig fer? Tampoc no recordo haver-te retornat el favor, a part de la mica d’ajuda que de tant en tant t’oferia amb l’anglès, que era el teu taló d’Aquil·les. Mai no vaig entendre com podia ser que algú tan llest com tu fos tan totxo amb els idiomes.

    Ángeles Escudero i Care Santos, Tantes coses a dir (Barcelona: Fanbooks, 2013)
  • Em pregunto com és possible que hi hagi gent que passi gana al planeta amb l’increment brutal de la productivitat agrícola i l’abundància d’aliments produïts.Tothom en coneix la resposta: és veritat que el llindar dels set mil milions d’humans a què estem a punt d’arribar ha obligat a augmentar el conreu de manera exponencial per alimentar-nos, però no és menys cert també que la distribució d’aliments és el taló d’Aquil·les de la superpoblació humana al planeta.

    Eudald Carbonell, L’arqueòleg i el futur (Barcelona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Al·lusions mitològiques

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fènix