Definició
1 Relatiu o pertanyent al rei Salomó.
2 judici salomònic Judici savi i imparcial, fins i tot rígid en la seva imparcialitat, que atorga la raó a parts iguals a cadascun dels litigants.
Etimologia
Del nom del rei Salomó, rei d’Israel (970-931 aC). Aplicat a «judici», «decisió», «solució», etc. ve de l’episodi bíblic en què dues prostitutes reclamen un mateix fill davant el rei (vegeu-lo a l’enllaç de baix).
Usos
I al final, doncs, què era, una solució salomònica? El tòpic diu que una manera de quedar bé amb tothom. Curiós tòpic aquest, que s’inspira en una decisió que efectivament diuen que va prendre el rei Salomó, però que, lluny de quedar bé amb tothom, jo diria que és prou bèstia. A veure, si no: dues dones es disputen un sol nadó, i cada una assegura que és fill seu. Salomó es fa portar una espasa per tallar la criatura pel mig i repartir-ne equitativament els trossos.
Anna Grau, «Solucions salomòniques» (Avui, 15 de novembre del 2004)La veu de Maria era diàfana, harmoniosa; el seu vocabulari, apropiat, castís, per bé que sense més refinament que el que dóna una petita il·lustració i la feminitat. Moltes vegades el sobtava amb algun judici salomònic sobre qualsevol fet esdevingut en el poble i que ell, tot i el seu progressisme, no havia encertat a interpretar degudament, bastant influït encara, sense adonar-se’n, dels prejudicis d’un senyoriu ancorat en un passat quasi mort.
Enric Valor, Sense la terra promesa, I (València: Prometeo, 1980)
Tema de la setmana
Epònims