Definició
Es diu per indicar que encara que es vagi molt lluny o es viatgi molt, sempre hi ha la tendència a tornar al punt més cèntric o al lloc d’origen.
També: «Rode per on rode, a parar a Albaida» (val.); «Roda i rodaràs, i a casa teva tornaràs» (o «Rodaràs, rodaràs i a casa te’n tornaràs»); «Roda el món i torna a Camprodon».
Etimologia de born
El born era la ‘plaça on tenien lloc torneigs i combats a cavall a l’edat mitjana’ i ve de bornar, ‘fer armes en un torneig’, del germànic fràncic bihurdan, ‘justar en un clos’, amb influx del llatí tornare, ‘girar’, o sigui que tornar (derivat de tornus, ‘torn’) i born estan emparentats.
Usos
Cal Sant Pau deu ser la família amb més història dinerària del poble, i ma padrina m’havia explicat que, de petita, quan sortien de missa, totes les xiquetes es quedaven a la porta de l’església gran per veure les Santes Paues i admirar-ne els barrets, les puntes i els vestits. Diuen que en aquest casalot, al pis de dalt de tot, hi ha un altar amb sagrari i una retauleria que podria competir amb la de l’església gran. Tot i que cal Sant Pau ha donat sortida a moltes generacions de toga i sotana, l’hereu més jove, el Martí, va decidir estudiar econòmiques, casar-se al poble i tornar al tros, que de terres no n’hi falten. Roda el món i torna al Born, ves que no m’hagi d’aplicar la dita jo també.
Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: La Magrana, 2011), pàg. 202
Tema de la setmana
La setmana vinent el mercat del Born de Barcelona reobre les portes convertit en centre cultural… Mentrestant, el que nosaltres rodem no és el món sinó els mots: aquests dies veurem algunes expressions amb el mot món.