Definició
Etimologia
Per a l’etimologia de rata, consulteu aquest mot. Biblioteca ve del llatí bibliothēca, i aquest, del grec bibliothéke [βιβλιοθήκη], amb el prefix biblio- (com en bibliòfil) i el sufix -teca, forma sufixada del mot grec théke [θήκη], que significa ‘caixa’, ‘dipòsit’ i que s’usa en la denominació d’arxius, registres, etc.: hemeroteca, fonoteca, cinemateca…
Usos
Em dic Martí. Martí Besalú. Jo era doctor en Història Antiga i Arqueologia i, malgrat tot, un tipus normal a qui, per dir alguna cosa, li agradava comprar-se roba i veure esports per televisió. I faig aquest descàrrec per prevenir els qui tan fàcilment assimilen els historiadors amb les relíquies o les mòmies que investiguen. Va haver-hi una època en què semblava que s’havia de saber informàtica o disseny gràfic per anar pel món. La resta érem rates de biblioteca o rates de discoteca, sense terme mitjà possible… però això ja és una altra història.
Toni Soler, Pretèrit imperfecte (Barcelona: Columna, 1994)Set anys amb els motors marins i quatre amb les locomotores són onze anys en total remenant papers a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Comencem a considerar-nos una rata de biblioteca i d’arxiu. Una rata especialitzada en La Maquinista. Emperò, ser una rata de biblioteca no és una finalitat en si mateixa; el que és important, a més de remenar papers i airejar-los, és endinsar-se en la història i interpretar-la. És el que hem intentat de fer.
Santiago Riera i Tuèbols, Quan el vapor movia els trens. La fabricació de locomotores per La Maquinista Terrestre y Marítima (Barcelona: Marcombo/Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, 1998), pàg. 6
Tema de la setmana
Mots i passatges relacionats amb les biblioteques per commemorar l’Any de les Biblioteques (i de les rates de biblioteca, que és una mica el que som nosaltres amb això de furetejar papers a la recerca de mots).