potinejar v

Definició

Manejar, manipular, barroerament una cosa.

No m’agrada que vingui la Isabel perquè sempre ho potineja tot.

Etimologia

De l’antic potina, ‘farinetes, pastetes; porqueria’, probablement d’un llatí vulgar pultina, derivat del clàssic puls, pultis, ‘farinetes’.

Usos

  • Al costat del sentit literal del terme, hi ha també el sentit figurat, més ampli, com ara: «El Xavier potineja la plantilla HTML», «El censor li va potinejar tot el llibre», «Els assessors sempre li potinegen els discursos», «Potinegen la història amb una impunitat total», etc.

    Josep-Lluís Carod-Rovira, 113 paraules per salvar (Badalona: Ara Llibres, 2010), pàg. 195
  • Precisament a Londres el 1714 apareix un opuscle que du per títol Considerant el cas dels catalans, en què l’autor afirma: «Caldria aclarir que el Principat de Catalunya, abans de caure sota el jou de la Corona espanyola, sempre ha estat governat per les seves lleis, amb independència de cap altre regne. Fins avui, aquestes lleis han estat respectades i qualsevol intent de potinejar-les ha resultat en l’aixecament en armes del poble.»

    Matthew Tree, «La vida a la banda del rebre», conferència pronunciada a la London School of Economics el novembre del 2008, reproduïda a InfoMigjorn, núm. 140, 28 de maig del 2009)

Tema de la setmana

Verbs manllevats de 113 paraules per salvar, de Josep-Lluís Carod-Rovira (Ara Llibres, 2010). 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desargual