pòstum -a adj

Definició

1  Fill nascut després de la mort del pare.

La filla pòstuma de Dani Jarque va néixer durant la primera victòria en partit oficial del RCD Espanyol al nou estadi de Cornellà-El Prat.

2  Que s’obté després de mort; obra publicada després de la mort de l’autor.

La glòria pòstuma de Van Gogh.
   El procés és una de les novel·les pòstumes de Kafka.

Etimologia

Del llatí postumus, superlatiu de posterus, ‘darrer’.

Usos

  • Escrits pòstums, poesies pòstumes, veu pòstuma, sexe pòstum. Mai no hauria imaginat que pogués haver-hi tanta vida pòstuma. I, a la vegada, mai no havia viscut d’una manera tan plena en el present com l’estic vivint ara, ni havia fet tantes coses, ni establert tantes relacions. Ens ha deixat una presència rica. És clar que ell, de pòstum, en tenia certa vocació.

    , Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 245
  • Qui menja ceba de viu, després de mort no tremola —diuen al meu poble. Certament, després de mort no tremola ningú, com tampoc ningú no escriu després de mort. Així que, per descomptat, l’obra pòstuma d’un autor ho és només perquè es publica després de mort. Una obvietat, sí, però no ho són tant, d’òbvies, les seues connotacions. Sembla que el qualificatiu de pòstuma investisca l’obra d’un cert halo de prestigi heterodox.

    Tobies Grimaltos, «Obra pòstuma» (Caràcters 66, hivern 2014)

Tema de la setmana

Mots i expressions entorn de la mort. En record i homenatge a Miquel Soler Campos (Barcelona 1946-Sitges 2014), que a banda de ser fotògraf i músic ens va fer el disseny i la programació de la web de RodaMots (i també les de Minimàlia i Joan F. Mira). Aprofitem per recordar també altres subscriptors de CD1M que han mort aquest últim parell d’anys: Felip Antoja Ribó, Juli Bou Gibert, Enric Graupera Iglesias, Sara Lázaro Sogués, Xavier López-Schmid, Carles Montoto i Castells, Mercè Tor i Ribas, Ignasi Vall Bohigas. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pagar justos per pecadorsdespulla