patacada f

Definició

Cop fort donat o rebut amb la mà, amb una eina, etc., o a causa d’una caiguda.

La patacada ha estat tan forta que pensava que s’havia trencat la cama.

Un ball de patacada és un ball que se celebra en un local de poca categoria.

«Qui no es fa de les paraules, no es fa de les patacades»: significa que el qui no s’avergonyeix i corregeix amb les amonestacions, no es sol corregir tampoc amb els càstigs (Urgell, Segarra) (DCVB).

Etimologia

De patac, ‘cop violent, batzac’, d’origen onomatopeic.

Usos

  • Encara són allà, avorrits, ullerosos, encorbatats, són molts anys de pragmatisme, de monòleg elogiós, d’estovament mental, i això, a la llarga, cansa; fan més fàstic que mai (i sempre n’han fet força, fins i tot quan eren joves i van agafar per primer cop la cartera d’anar-se a vendre). No els aniria malament una mica d’aire o d’exercici, però no volen baixar de la cadira: el cul se’ls hi ha avesat. Fem-los-en caure d’una saludable patacada! Escopim a la closca pelada dels cretins! Tirem coses podrides als rebels que fracassaren!

    Ramon Monton, L’encanteri (Barcelona: March, 2006), pàg. 119
  • La Reserva Federal dels Estats Units, la Fed, va decidir ahir rebaixar els tipus d’interès que cobra als bancs. Com vostès saben, fa ja més d’una setmana que hi ha un notable nerviosisme a les borses de tot el món i dijous els mercats van tornar a patir una forta patacada. Les borses europees van perdre els guanys que havien acumulat en tot l’any i la de Tòquio va baixar més que l’endemà dels atemptats de l’11 de setembre.

    Joan Oliver, «Fed» (Avui, 18 d’agost del 2007)

Tema de la setmana

Bacs i patacades 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estimbaraterrar