passa-passa m

Definició

Truc de prestidigitador que consisteix a fer passar un objecte d’un lloc a un altre sense que els espectadors se n’adonin.

Per entretenir el públic abans de l’aparició del mag Màtic, el seu ajudant va fer uns quants jocs de passa-passa.

«Bé lo joc juguen | de passa-passa: | de carabassa | ne fan cistella, | del cel, paella | e de l’hom, mossa», fan uns versos de l’Espill (~1460) de Jaume Roig.

El DCVB també recull aquestes accepcions de passa-passa: ‘acció de passar lleugerament i reiteradament’: «No m’agrada escalfar massa el llit, però fer-hi un passa-passa amb el braseret, sí»; ‘acció de fer una cosa lleugerament, sense aprofundir o detenir-s’hi gaire’.

Etimologia

De passar, del llatí vulgar passare, mateix significat, derivat de passus, ‘pas’.

Usos

  • Però en Tarradellas va tirar pel dret. Erigit en mestre de cerimònies, se’n va anar a Mèxic, on tenia més llibertat de maniobra i, després de proposar la presidència [de la Generalitat] a totes les personalitats eminents de qui coneixia per endavant la resposta negativa, va constituir el consell d’electors. Aquest consell li va oferir la presidència i tot seguit va sotmetre aquesta nominació a la votació del que quedava de l’antic Parlament. Van votar els onze diputats que residien a Mèxic i, per delegació, deu que vivien a França i cinc en països sota règims dictatorials. El resultat va ser: Tarradellas vint-i-quatre vots, Pau Casals un, Serra i Moret un. Amb la feina enllestida, va dissoldre el consell d’electors i va tornar-se’n a casa. Un passa-passa magistral. Tot aquell episodi em va semblar totalment irreal i encara més irreal la bizantina discussió sobre si s’havia respectat o no el reglament interior d’una institució que havia desaparegut feia quinze anys.

    Amadeu Cuito, Memòries d’un somni (Barcelona: Quaderns Crema, 2011), pàg. 112
  • Trobo que això i altres cosetes que em queden per dir no hi van malament, com a postres d’un dinar en certs plats potser massa substanciós i en certs altres potser també massa de passa-passa.

    Pere Aldavert, Records, a cura de Carola Duran (Lleida: Punctum, 2010)

Tema de la setmana

Reduplicacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer la viu-viua corre-corrents