Definició
Massa de glaç acumulada a les zones altes de muntanya, per sota el límit de les neus perpètues, i que pot fondre’s en un estiu molt sec; glacera.
Etimologia
De gel, del llatí gĕlu, mateix significat, amb el sufix -era, del llatí -arius, -aria, que significa ‘lloc on hi ha’.
Usos
Estimeu els topònims
Josep Maria Llompart, «Coma-lo-forno», dins La terra d’Argensa (1972)
—quin goig de dir «topònim»—,
rabegeu-vos
dins la saba i el suc dels bells topònims.
Somiareu geleres
i cels ennuvolats, i antigues gestes,
i pirineus, i estanys, i mossèn cinto
verdaguer, i la petja del diable,
i boix grèvol, nadals, un almogàver,
i direu algun mot en aranès.
Tema de la setmana
Josep Maria Llompart, mots i passatges per commemorar-ne el centenari. Vegeu ací el poema complet que esmentem avui, «Coma-lo-forno»