Definició
1 Nus inextricable que unia el jou i el timó del carro consagrat a Zeus en el seu temple de Gòrdion, que Alexandre el Gran tallà amb un cop d’espasa.
2 Per extensió, dificultat irresoluble, que no pot ser resolta d’una manera normal.
Origen de l’expressió
Del nom propi Gòrdias (Γορδιάς), rei de Frígia en temps mítics, on fundà la ciutat de Gòrdion. «Dins la ciutadella, hi tenia el seu carro, el timó del qual estava fermat amb un nus tan complicat que ningú no podia desfer-lo. Un oracle prometia l’imperi d’Àsia a aquell que aconseguís deslligar-lo. Alexandre el Gran, que estava al corrent de la profecia, tallà la corda amb la seva espasa» (Pierre Grimal, Diccionari de mitologia grega i romana, Edicions de 1984, 2008).
Usos
Quan Felipe González va arribar a la presidència del govern espanyol el 1982, el seu escuder divertit i xulesc, Alfonso Guerra, va dir: a aquest país no el coneixerà ni la mare que el va parir. Amb tota la raó del món: Espanya necessitava un lífting i tenia dret a la seva quota d’orgull nacional, i les dues coses se centraven en una de sola: modernitat. El primer govern de la democràcia, presidit per Adolfo Suárez, va fer miracles, però no podia portar Espanya a la modernitat. Per això era necessari passar per l’esquerra, perquè un govern d’esquerra, a Espanya, ho legitima tot, i si una cosa necessitava Espanya per poder mirar-se al mirall sense complexos, era legitimitat: ser com tothom. La transició era considerada un èxit, perquè havia desfet el nus gordià del franquisme almenys en aparença i sense trencar gaires coses, tan poques coses que immediatament la població espanyola va caure en el desencanto. Però aquest era el preu de voler-ne massa, de no tenir calibrada la realitat.
Patrícia Gabancho, El retorn dels catalans (Barcelona: Meteora, 2010)
Tema de la setmana
Temps difícils