mutatis mutandis loc adv

Definició

Locució llatina que significa ‘canviades les coses que s’han de canviar’, que vol dir: amb els canvis accessoris que calgui, però sense alterar l’essencial; salvades les distàncies.

La situació d’ara és, mutatis mutandis, la mateixa d’abans de la guerra.

Aquest és el sentit, mutatis mutandis, del que cal aprovar.

Usos

  • La novel·la de Mira se’ns apareix com alguna cosa més que una simple narració, quasi com una mena d’assaig d’interpretació narrativa de la Divina Comèdia, que exemplifica —i assumeix, en conseqüència— la gran força simbòlica de l’univers del Dant. Tanta, que Mira ha pogut recrear el viatge segles més tard i, mutatis mutandis, fer que el protagonitzara un metge de poble, Salvador Donat, dalt d’una Harley, i acompanyat d’un nou Virgili ben singular, un guineà, poeta i xofer de privilegi, batejat premeditadament perquè ens recordara don Teodor Llorente, el patriarca de la Renaixença valenciana.

    , «Purgatori, una novel·la amb premi» (Caràcters, núm. 23, abril 2003)
  • És curiós de constatar fins a quin punt els qui gestionaven la Mancomunitat de Catalunya prioritzaven la cultura com a norma d’acció política. Si ho podem jutjar per les vegades que se la posaven a la boca, la cultura representava un paper que podríem comparar, mutatis mutandis, amb el que els governants d’avui confien a l’economia (potser perquè a aquells els era vedat el camp de les finances?).

    Antoni M. Badia i Margarit, «Pompeu Fabra, entre el país i la llengua», dins Obres completes de Pompeu Fabra, vol. 1 (2005)

Tema de la setmana

Expressions llatines tretes de Hic et nunc. Aquí i ara… encara parlem llatí, de Josep Manuel Udina, Pere Led i Toni Batllori (Barcelona: La Vanguardia, 2013). 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

quousque tandemarrepenjar-se