Definició
Aversió al matrimoni.
A l’edat mitjana alguns ordes monàstics propagaven la misogàmia.
Etimologia
Mot format amb miso-, forma prefixada del mot grec mísos, que significa ‘odi’ (de miseîn, ‘odiar’) (com ara en el mot misogínia, ‘aversió a les dones’), i -gàmia, forma sufixada del mot grec gámos, que significa ‘unió’ (derivat de gamêin, ‘casar-se’) (ex.: monogàmia, poligàmia). Si algú és misògam, doncs, és que té aversió al matrimoni (no confondre amb misogin, ‘que odia les dones’).
Usos
Andrade Maciel era ja un indi xacrós. La limitació física imposada per la seva coixesa havia apagat les efervescències revolucionàries de la seva joventut i va tornar-se un home pacífic. El càrrec de vigilant de nit el feia gairebé feliç perquè es podia dedicar de ple a la seva misogàmia, sense renunciar a una certa il·lusió de llar: els tres pisos de la mobleria contenien en exhibició permanent menjadors i dormitoris, sales, despatxos i cuines americanes, tot brillant i ben vernissat o esmaltat.
Pere Calders, «Apunts per a dos contes mexicans», dins Narrativa catalana de l’exili, a cura de Julià Guillamon (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2005), pàg. 488
Tema de la setmana
Mots relacionats amb el matrimoni