metonímia f

Definició

Figura retòrica que consisteix a designar una cosa amb el nom d’una altra amb la qual manté una relació necessària, com ara l’efecte per la causa, el contingut pel continent, etc., o viceversa.

Exemples: Viu del seu treball. Tastarem aquest plat.

Etimologia

Del llatí metonymia, i aquest, del grec metonymía [μετωνυμία], compost de meta- (prefix que indica canvi de lloc, de forma, de condició o bé posterioritat o situació més enllà; ex.: metamorfosi, metacronisme), i ónoma, ‘nom’ (com en oronímia o epònim).

Usos

  • Amb les metonímies també es designa una cosa amb el nom d’una altra, però en aquest cas no per la semblança, sinó perquè hi té un altre tipus de relació. Quan dividim el compte d’un sopar i diem que toca a tant per cap, en realitat volem dir a tant per persona, i s’estableix una relació de la part (el cap) pel tot (la persona). Quan diem que els jugadors han de sentir els colors o han de defensar l’escut, volem expressar que han d’esforçar-se al màxim perquè l’equip ho faci bé i guanyi (i s’estableix una relació simbòlica: els colors i l’escut representen l’equip).

    Jaume Salvanyà, 1001 curiositats del català (Barcelona: L’Arca, 2018), pàg. 68

Tema de la setmana

1001 curiositats del català, de Jaume Salvanyà, un bagul ple de sorpreses i informacions de tota mena sobre la llengua

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rodolíclar i català