més que un club

Definició

Divisa del Futbol Club Barcelona, encunyada originàriament per Narcís de Carreras, que en fou president els anys 1968-1969.

Etimologia de club

Mot anglès, provinent de l’antic nòrdic klubba, que significà primer ‘bastó, garrot’ (s. XIII), després ‘reunió en massa’ (s. XVII), ‘assemblea’ (s. XVII) i ‘associació’ (s. XVII).

Usos

 • Quan penso la misèria, les dictadures, la guerra, la pèrdua de gent estimada, l’exili, l’enyor que van haver de patir, no puc deixar de sorprendre’m que encara fossin capaços de refer-se i afrontar el repte de tornar a Catalunya quan encara hi havia el Franco en plena forma. I plantar-li cara amb les petites coses que inventaven i que omplien d’un valor reivindicatiu que avui faria riure, com ara escoltar discos dels Setze Jutges, ser fan incondicional del Raimon, veure en el més que un club gairebé un crit de rebel·lió, o lluitar al costat de qualsevol dels moviments de resistència.

  Raimon Artís, «Teràpia contra l’oblit» (El Procés, núm. 1, 2012)
 • —Molt bé, com que veig que no hi ha dissensions internes, us explicaré el meu pla. Demà el president del Barça assistirà a la manifestació de la Plataforma pel Dret a Decidir, on es critica la política en matèria d’infraestructures. I jo no dic que no tenguin raó, perquè això de les infraestructures funciona fatal, però és que aquests aprofiten qualsevol cosa per crear mala maror i demanar la independència, i això és el que hem d’evitar costi el que costi. I la millor manera de fer-ho és carregar-nos el president del Barça, només ens faltaria que també el Barça se sumés a aquest disbarat i es comencés a creure que és més que un club. Per poder fer-ho necessitam disparar-li des de molt a prop.

  Sebastià Bennasar, Mateu el president (Valls: Cossetània, 2009)

Tema de la setmana

Al·lusions locals

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “més que un club”

 1. Xavier Jiménez — Barcelona

  A la definició i a l’escreix dieu que la frase “més que un club” va ser encunyada per Narcís de Carreras el 1968, però també enllaceu una interessant notícia de l’Ara que diu que l’eslògan se’l va empescar l’escriptor Javier Coma el 1973, i que va cobrar 7.000 pessetes per idear aquest lema durant la presidència d’Agustí Montal. De qui és el mèrit, doncs?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

la caseta i l’hortetpuix parla en català...