meló d’aigua

Definició

Fruit de la sindriera (Citrullus lanatus), gros, rodó, de corfa d’un color verd fosc, i de polpa roja, dolça i molt refrescant.

He comprat un meló d’aigua que pesa set quilos.

La polpa dels melons d’aigua té quasi un 93% d’aigua.

Meló d’aigua (sovint pronunciat d’auia), meló d’Alger i meló de moro s’usen sobretot en valencià; en català oriental se’n diu síndria.

Etimologia de meló

Del llatí tardà melo, -onis, mateix significat, reducció del grec mēlopépōn [μηλοπέπων], ‘mena de meló’, compost de melon, ‘poma’, i pépon, ‘meló’.

Usos

  • Un misteri que no tinc aclarit és per què al País Valencià als melons d’aigua els diem melons d’Alger i fora d’ací en diuen síndria (i en castellà sandía, mot del mateix origen), que segons explica Coromines vol dir meló de Sind, que és una terra tan remota. No puc creure que ací arribaren de tan prop, i foren melons moros, i allà vingueren de tan lluny i foren melons de l’Índia. Misteris de la circulació de les paraules.

    Joan F. Mira, «Agost: melons» (El Temps, 1 de setembre del 1997)
  • Tot el que fem està rigorosament vigilat.
       Un gos, un ocell, una formiga, una aranya, una mosca… Què són? Lacais en plena feina. De qui? Ho investigue; com també reunisc proves per a demostrar que tot el que, sota una forma circular, pobla l’univers, siga un punt tipogràfic, una oliva, un botó, un meló d’Alger, una roda, un pou, un astre… Tot això, i moltíssims més exemples que no enumeraré, constitueixen un immens exèrcit d’ulls que controlen, muts, els nostres actes.

    Manuel Baixauli, «Ulls», dins Espiral (Barcelona: Proa, 2010)

Tema de la setmana

Locucions nominals amb ‘de’

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

3 comentaris a “meló d’aigua”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

casa de barretsull de poll