Definició
(fig.) Trampa, engany; tripijoc.
No em vinguis amb martingales: em vas mentir i ara no ho vols reconèixer.
Etimologia
Del francès martingale, ‘fons d’una mena de calces que s’atacaven pel darrere’, probable alteració de martigale, ‘del poble de Martigues’, a la Provença, a causa del conservadorisme dels costums i vestits rústics dels seus habitants en situació molt aïllada.
Usos
Darrere l’empresa liberiana propietària del Prestige, Mare Shipping Inc., s’amaga un misteriós clan d’armadors grecs, els Coulouthros, reincidents en matèria de marees negres i amb un historial de martingales financeres que posa els pèls de punta.
Xavier Vinader, «El prestigi dels Coulouthros» (El Temps, 10 de desembre del 2002)—Tots sabem —començà Simó Montfort, en un to tranquil·litzador— que aquesta Germania es va fer perquè en la nostra ciutat i en el nostre regne hi ha alguns cavallers que, pels privilegis que tenen, volen viure maltractant el poble. I en les seues cases acullen hòmens depravats i malfactors, que contra els nobles i els seus protegits no hi ha justícia que valga. També tenim per cert que en el govern de la ciutat hi ha persones sospitoses de fraus, enganys i martingales sense que el poble puga posar-hi remei.
Josep Lozano, Crim de Germania (València: Tres i Quatre, 1980), pàg. 134
Tema de la setmana
Enganyifes