Definició
Expressió que s’usa en frases fetes amb diversos verbs, sobretot ser i semblar (o parèixer), o bé amb valor comparatiu (ser com l’obra de la seu); es diu d’una cosa que triga molt a acabar-se, una empresa o feina que dura molt.
La construcció de la nova biblioteca sembla l’obra de la seu; hi treballen des de fa una pila d’anys.
La seva tesi doctoral és l’obra de la seu: no l’acaba mai.
Etimologia de seu
Del llatí sedes, -is, ‘cadira; residència; fonament’, derivat de sedere, ‘seure’. Tant seu com catedral provenen de mots llatins que signifiquen ‘cadira’ (cathedra ve del grec kathédra [καθέδρα], ‘seient’).
Usos
Quan les coses duren que no s’acaben mai més, és pertinent dir que allò «sembla l’obra de la Seu». Vostès no poden ni imaginar-se el temps que va durar l’obra de la seu de Girona. Descomptant que al pujol on s’ubica la catedral ja hi havia hagut successivament un temple romà dedicat a Venus, una mesquita, una església preromànica i l’església romànica, l’actual església es va començar el 29 d’abril de 1312 (aquesta primavera farà 700 anys!) i encara no està acabada (la porta dels Apòstols, per exemple).
Jordi Vilamitjana, «L’obra de la Seu» (Diari de Girona, 13 de març del 2012)Acabo de rebre carta vostra quan encara no us havia contestat la del mariner. Quan trigui a contestar-vos no en feu cas, és que tinc el cap a la borina, en aquest cas, en la Cecília [El carrer de les Camèlies]. Aquesta Cecília ja comença a semblar l’obra de la Seu. Quan us vaig veure a l’estiu tenia 120 pàgines gairebé definitives, ara de definitives en tinc 127 i és perquè ho vaig tornar a fer tot nou amb un guany positiu, evidentment.
Carta de Mercè Rodoreda a Joan Sales, 19 d’octubre de 1964, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008)
Tema de la setmana
Paraules i expressions relacionades amb el pas del temps