llessamí m

Definició

Planta arbustiva enfiladissa de la família de les oleàcies (Jasminum officinale), que ateny de 4 a 5 metres, amb fulles oposades imparipinnades i flors blanques i oloroses, d’origen asiàtic i molt cultivada als jardins.
   «Lo llessamí, al qui no té amor n’hi fa venir, i al qui en té, l’hi fa reverdir» (Menorca).
També: gessamí, gesmil, gesmí

Etimologia

De l’àrab ya-samîn, d’origen persa; la variant avui més usada llessamí suposa el mot àrab amb l’article: al-ya-samîn.

Usos

  • A casa meva vivia bé; tenia tantes nines i tants ninos com volia, menjava sempre cervellets de colomí i plats de crema cremada, bevia sempre que tenia set orxata d’ametlla tendra, dormia fins que se m’acabava la son i tenia temps de sobres de somiar que era peix, que era ocell, que era serp, que era hiena… però una nit vaig somiar que les flors de llessamí em cridaven; volien que les collís jo i només jo. S’obrien de mica en mica i del foradet que tenen al mig sortia una veueta que era la meva i deia baixet mentre jo dormia: «Volem que la nena que ho té tot vingui a collir-nos abans que l’abella faci mel de nosaltres».

    «Viatge al poble de les nenes perdudes», dins Viatges i flors (Barcelona: Edicions 62, 1980)

Tema de la setmana

Flors en l’obra de Mercè Rodoreda (1908-1983)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lilàmimosa