lleixa f

Definició

Relleix o prestatge fet d’obra i adossat a una paret, a la campana d’una llar, etc.

Els queviures estaven posats en les grans lleixes que voltaven la cuina.

Etimologia

Derivat de lleixar, forma catalana antiga de deixar, potser perquè a les lleixes s’hi deixen coses. (Deixar ve del llatí laxare, ‘afluixar’, derivat de laxus, ‘fluix’, que donà l’antic leixar, alterat probablement per la preposició de, freqüent en construccions amb aquest verb.)

Usos

  • Sí, és trist, però anem perdent amb una rapidesa vertiginosa el vell i bell art de rellegir. Per això van caient de les nostres lleixes lectures essencials com la Bíblia, la Ilíada, Dante o Shakespeare, lectures que requereixen el vell i bell art de la relectura amb la calma advertida pel savi Marià Manent. I tampoc recorrem a mestres de la relectura com Kenneth Rexroth amb els seus dos volums de Recordando a los clásicos (FCE, 1993).

    D. Sam Abrams, «Rellegir» (Avui, 29 de juliol del 2004)

Tema de la setmana

Un clàssic d’aquestes dates, que s’acosta el dia del llibre: mots extrets de citacions relacionades amb el tema de llegir i escriure.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tant te vull, que et trac un ullfart