Definició
Taca, especialment d’oli o de greix.
Portava la camisa plena de llànties.
Etimologia
De la llàntia d’oli per les taques que causa, d’una variant lantada del romànic primitiu, alteració del llatí lampas, -adis, ‘un llum; llumener’, i aquest, del grec lampás [λαμπάς], ‘torxa, llumener’, derivat de λάμπω, ‘jo resplendeixo’. Més mots de la mateixa família són làmpada, lampista i llanterna.
Usos
Perdona les llànties que veuràs en aquest full; t’escric a la claror d’un gresol, i encara gràcies. Els dits se m’unten i vaig deixant ditades d’oli pertot arreu.
Joan Sales, carta a Mercè Figueres, 22.10.1937, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007), pàg. 312—M’han dit que s’ha tenyit els cabells i que ara va de rossa. I avui que hi ha peixos grossos deu anar la mar d’elegant —va fer Norma, burleta.
Teresa Solana, Negres tempestes (Barcelona: RBA La Magrana, 2010)
—La veritat és que no m’hi he fixat —va mentir l’inspector.
—Podries provar de lligar-te-la. Però, és clar, abans t’hauries d’afaitar i canviar-te aquesta camisa plena de llànties…
—M’agrada aquesta camisa. I gràcies, però no estic tan desesperat.
Norma li va dedicar un somriure carregat d’escepticisme i li va passar la mà afectuosament per l’espatlla.
—Tranquil, demà mateix poso fil a l’agulla. D’amigues que sí que estan desesperades i que, a més a més, estan bones, en tinc un grapat.
Tema de la setmana
Taques i llànties
A Terrassa, a més de medalles i llànties, tenim llòfies. I fins i tot el verb llofiar-se o expressions com anar llofiat. No he constatat que ho diguin enlloc més.