Definició
Intensiu de jove; relativament jove.
—Va morir jove? —Jovenà s! No tenia ni trenta anys.
Etimologia
De jove, del llatà juvenis, mateix significat, amb el sufix -à s, del llatà -aceus, de valor augmentatiu (ex.: xicotà s, homenà s). Altres mots de la mateixa famÃlia són jovenalla, jovençà , jovent i rejovenir.
Usos
Com a fotògraf de premsa, de comunions i casaments, d’actes socials i de glòries locals, en Carles Molist anava tot el dia amunt i avall amb la cà mera. Amb les fotos que va fer —n’hi ha més de cinquanta mil inventariades a l’arxiu municipal— va documentar la història de la meva vila, des del franquisme dels bigotis oficials i les ulleres fosques fins a les manifestacions o les primeres eleccions democrà tiques. Si no s’hagués mort en un accident muntanyenc, ara fa més de deu anys, jovenàs com era, estic segur que avui dia encara seguiria tots els topants de la vila.
Jordi PuntÃ, Els castellans (Barcelona: L’Avenç, 2011), pà g. 83—Quan en Juli [Garreta] va morir jo era a Egipte, no vaig poder ser a l’enterrament. I em va saber molt greu, pobre Juli, tan jovenà s. En tenia cinquanta i em penso que no es volia fer gran…
Jordi Lara, «Nous indicis inútils sobre el cas Garreta», dins Una mà quina d’espavilar ocells de nit (Barcelona: Edicions de 1984, 2008), pà g. 175
   Tot d’una es va girar i em va allargar una mà efusiva mentre amb l’altra m’empenyia suaument cap a la porta.
   —Tan bon home, i tan jovenà s… —murmurava fent-me adéu.
Tema de la setmana
Mots formats amb augmentatius