Definició
(fig.)Â Manera com una persona sol tractar les altres.
En Ferran té molt mala jeia.
ésser de bona jeia: dit de la persona tractable, que es porta bé amb els altres.
Etimologia
Del català antic jaïlla, mateix significat, d’un plural neutre del llatà vulgar jacilia, derivat del llatà jacere, ‘jeure’.
Usos
La proximitat de l’Empordà a la frontera, la bona jeia i l’hospitalitat dels empordanesos, han fet que aquesta comarca sigui la més turÃstica de totes les comarques catalanes. La transformació d’una petita part de la ciutadania del litoral en personatges riolers i amables els ha acostats a formes d’economia particular més desimboltes, però no crec que fins ara hagi produït cap altre efecte de profunditat.
Josep Pla, «Reflexions sobre l’Empordà », dins El meu paÃs (Barcelona: Destino, 1968), pà g. 35L’empordanès és molt sensible a la vagà ncia —sempre salvant la petita minoria d’homes i dones (dones potser més que homes) que no paren mai i que amb la seva activitat incansable arriben a pertorbar la tranquil·litat i la bona jeia de la ciutadania. La vagà ncia a l’Empordà és una columna granÃtica, antiquÃssima, acreditada i socialment acceptable —si no és exagerada, és a dir, hà bil.
IbÃdem, pà g. 44
Tema de la setmana
Josep Pla i l’EmpordÃ