Definició
Significa que el qui es dedica a moltes professions, no s’hi sol guanyar la vida.
Un refrany semblant és «home de molts oficis, mestre de res», que vol dir que el qui es dedica a moltes feines, no sol ser hàbil en cap. Una variant n’és «home de molts oficis, de pocs servicis».
Etimologia d'ofici
Del llatí officium, ‘servei, funció’, reducció de opificium, derivat d’opifex, ‘operari, autor’, compost d’opus, ‘obra’, i facere, ‘fer’.
Usos
—Com pots veure, sóc rei!
Jordi Soler, «Ser o no ser» (tira d’en Sísif publicada a El Punt el 19 d’abril del 2004)
—Sí, però només en aquesta vinyeta!
—Doncs ara sóc director general!
—No veig res que ho manifesti!
—I ara, primer elector de Baviera!
—Dus una boina molt basta!
—I ara, superior màxim!
—Home de molts oficis, pobre segur!La diversitat de cultius fa que el pagès sigui un home de molts oficis, i així se li pot aplicar aquell refrany que diu: «Home de molts oficis, pobre segur».
Josep Pla, El pagès i el seu món (1952), dins Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 97
Tema de la setmana
Els qui fa temps que rondeu per ‘Cada dia un mot’ ja sabeu que tenim una flaca pels ninots, i concretament per la tira d’en Sísif que Jordi Soler dibuixa cada dia al diari El Punt. Diu Soler (ninotaire de molts oficis: fotògraf, per començar, però també fa tasques de redacció, il·lustració i opinió): «Des de molt petit feia dibuixos a totes les superfícies blanques que m’arribaven a les mans. Quan estudiava batxiller, tenia el diccionari de llatí Spes, un tom gruixudíssim imprès, crec recordar, en paper bíblia. Doncs hi vaig dibuixar una pel·lícula, pàgina per pàgina, que es titulava, i d’això sí que me’n recordo bé, ‘El Sonafo’. Ara, no em preguntis de què anava, perquè només recordo la imatge d’un ós bru saltant una tanca, que ja em diràs què devia tenir a veure amb el títol.» Aquesta setmana veurem uns quants mots extrets de les tires d’en Sísif. Per veure-les, només cal que feu clic a L’escreix.