Definició
Signe gràfic amb què es representen els nombres; xifra.
El nombre 1.476 està format per quatre guarismes.
Etimologia
D’algorisme, procediment o mètode de càlcul amb símbols, del nom propi al-Hwarizmî, sobrenom del matemàtic iranià arabitzat Muhammad ibn Musà (s. IX), natural de Coràsmia (Hwarizmî), introductor de l’àlgebra a l’Europa medieval amb les seves traduccions en àrab.
Usos
Després de donar curs a El desig dels dies, J. F. Mira, home de lletres, i de llibres, xas, té la idea de causar una novel·la [Els treballs perduts] que suque tinta en els contrastos, els conflictes i les contradiccions més fondes de la persona, conceptuant València com a al·legoria de l’univers. Però no una València qualsevol, no, que de Valències n’hi ha segons qui i segons amb qui, sinó de València, de la València que queda inscrita en la circumferència que ara traça l’autobús número cinc de l’EMT [Empresa Municipal de Transports] i que anteriorment dibuixava el tramvia d’idèntic guarisme.
Miquel Alberola, «A Walk on the Wild Side of Mira» (El Temps, 25 de desembre del 1989)Vegem el cas de Catalunya: l’esperança de vida era de 79,3 anys el 1998, però és que actualment ja deu ser, pel cap baix, de 80,3, perquè, segons càlculs de l’Institut Català d’Estadística, aquest guarisme avança tres mesos cada any, és a dir, un any cada quatre. Per tant, si la progressió actual continua, el 2042 hi haurà més d’un milió i mig de majors de 65 anys, i l’esperança de vida arribarà als noranta anys.
Gabriel Pernau, «La revolució de la gent gran» (Barcelona Metròpoli Mediterrània, núm. 60, hivern 2003)
Tema de la setmana
A més de ser un bonic epònim, un guarisme és una xifra i una xifra és un nombre, i de nombres (com de mots) el món n’és ple, com anirem veient aquests dies.