Definició
1 Punt de la riba que serveix de desembarcador.
2 (per extensió) Barri marítim originat en un grau de ribera.
S’anomenen grau els ports de Castelló de la Plana, Borriana, Moncofa, Morvedre, València i Gandia; antigament també se’n deia dels ports de Tortosa i Cullera.
Les galeres partiren del grau de València.
Etimologia
Del llatí gradus, mateix significat, derivat de gradi, ‘caminar’.
Usos
Un vespre d’hivern vam anar al Grau, a menjar clòtxines, a la taverna que hi havia dins del port mateix, allà on s’acaben els molls de càrrega de ponent, després de les vies i les grues i les muntanyes de sal, i comença l’escullera del far. Lloc ple de munts hostils de ferro rovellat, clapes de greix per terra, fustam podrit i rotllos de cables inservibles, i on hi havia permanentment una parella de la Guàrdia Civil. Però el patró de la taverna, home panxut i de grans mostatxos a la italiana, cuinava unes clòtxines mereixedores del llarg viatge en tramvia i de la caminada pels molls seguint el carril del tren que allí mateix moria.
Joan F. Mira, El desig dels dies (València: Tres i Quatre, 1981)
Tema de la setmana
De vegades els subscriptors de ‘Cada dia un mot’ ens envien suggeriments de paraules o expressions per incloure-les als missatges diaris. El que sovint és més difícil, però, és trobar passatges per il·lustrar l’ús d’aquests mots. Si els vostres suggeriments van acompanyats de citacions (tretes de llibres o premsa), tindran més possibilitats d’aparèixer un dia o altre. Aquesta setmana veurem cinc d’aquests mots suggerits per diferents subscriptors. El d’avui és d’Imma Canet, de Gandia (la Safor).
Cada dia ho feu millor . Tot son coneixements del nostre idioma que, a voltes , tenim una mica rovellats. Mercés per el vostre ben fer. !!