ginesta f

Definició

1  Arbust de la família de les papilionàcies (Spartium junceum), gairebé sense fulles, de branques verdes semblants a joncs, de flors grogues i oloroses i llegum negre quan és madur, que es fa a les terres mediterrànies.

2  Flor de la ginesta.

Etimologia

Del llatí vulgar genĕsta, llatí clàssic genista, mateix significat. Un ginestar és el lloc on abunden les ginestes. L’arbust també rep el nom de ginestera.

Usos

  • La ginesta altra vegada!
    La ginesta amb tanta olor!
    És la meva enamorada
    que ve al temps de la calor.
    Per a fer-li una abraçada
    he pujat dalt del serrat:
    de la primera besada
    m’ha deixat tot perfumat.

    Joan Maragall, «Seguit de les vistes al mar» I, dins Poesies (1947)
  • La ginesta ha començat a florir: un espectacle impressionista fràgil i fugaç i per això apreciat per molta gent. Té un punt fatxenda i desvergonyit que la fa popular. Quan te’n trobes unes quantes mates florides pel camí sembla que t’estiguin dient: mira que flamenques que som! T’assalten, se’t tiren al damunt, volen de totes totes que te les miris. Però a mi mai no m’ha agradat, la ginesta, per aquest aire xulesc que gasta, pels seus lluentons cridaners, però potser encara més de tan incrustada com la tenim en el nostre imaginari. Tot és veure-la i pensar en el poema de Maragall i la sardana que en va fer Narcís Carbonell, i una cosa i l’altra m’embafen, però alhora sé que mai no me’n podré desprendre. Al seu costat, la menuda flor dels arços punxents em sembla d’un interès menys evident però més consistent, encara que també se n’hagin ocupat grans escriptors. «La ginesta altra vegada, / la ginesta amb tanta olor, / és la meva enamorada…» Sort que el seu espectacle és tan fugisser!

    Àlex Susanna, El món en suspens (Barcelona: Proa, 2022)

Tema de la setmana

Flors

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “ginesta”

  1. Juanchich — 66400 REYNÉS

    Tot alló que floreix groc, essent una papilionàcia es una ginesta. La ginesta d’avui dia es SPARTIUM junceum i no es una ginesta botànica. Aqui al Vallespir he trobat a Montferrer, GENISTA cinerea i GENISTA tinctoria, GENISTA pilosa, comuna, GENISTA hispanica ssp.hispanica (Montbolo) GENISTA scorpius per tot arreu.
    No parlaré de CALICOTOME spinosa (argelac), ni de ULEX parvino es groga sinoflorus (altre argelac), ni de CORONILLA emerus, ni de SAROTHAMNUS scoparius (escombres) ni del COLUTEA ni de la mimosa.
    A vegades, la flor es una papilionàcia peró no es groga sino blava.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vidalba