Definició
Gent roïna; gent baixa, menyspreable.
No vull que hi vagis, només hi va la genteta.
Etimologia
De gent, del llatí gens, gentis, ‘raça, família, habitants d’un lloc’. Altres mots de la mateixa família que tenen un sentit semblant són gentola, gentalla, gentegassa, gentussa.
Usos
La meva defensa no hauria quedat prou clara sense certs atacs. I és lícit d’atacar sempre que és en defensa pròpia. Cal que d’una vegada certa genteta i certa mentalitat, que en el fons són les mateixes en la Catalunya d’avui que en la de fa cent anys, siguin desemmascarades i se’ls pari els peus. Tant de bo el meu exemple —o el meu escàndol— serveixi per a neutralitzar aquest monopoli dels benpensants i dels estrets de pit que encara senyoregen a casa nostra.
Josep Palau i Fabre, El monstre i altres escrits autobiogràfics (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2005), pàg. 30A Derrís, les baralles i males cares de sempre no han canviat. És absurd, però així seguim. Ara faig trenta anys i aquest malson no el vull patir més temps. Només em falta que la gent em comenci a assenyalar amb el dit. Com que no seré jo qui trobi el remei a les mesquineses d’alguna genteta del poble, decideixo marxar. Que se’l confitin i que em deixin en pau.
Bartomeu Cruells, Els silencis de Derrís (Barcelona: Cruïlla, 2000)
Tema de la setmana
Diminutius