galera f

Definició

Una galera és un antic vaixell de guerra i de comerç (a més del nom de l’editorial on Josep Vallverdú ha publicat molts dels seus llibres), però també és una manera de referir-se a la pena de galera a què eren sotmesos alguns homes, condemnats a remar a les galeres reials, un càstig molt freqüent durant el segle XVI.

«Val més anar en galera | tot el temps que un homo viu, | que no llaurar tot s’estiu | a lloc fort i poca terra» (cançó popular mallorquina).

Etimologia

Del català antic galea, i aquest, del grec bizantí galéa [γαλέα], ‘mostel; mena de peix molt àgil’; el canvi de terminació es produí per influx del sufix -era, molt més corrent. Els condemnats a remar a les galeres eren anomenats galiots.

Usos

 •     —No tinguis por —digué l’altre en un murmuri—. Escolta i contesta en veu baixa.
     En Bernat parà orella.
     —Vols sortir d’ací?
     Féu que sí.
     —Vull anar amb el meu germà.
     —Deixa’l estar, el teu germà. Vols o no vols ser lliure? Si no ens escapem, tota la vida treballarem com a galeres.

  Josep Vallverdú, Bernat i els bandolers (Barcelona: La Galera, 1974)
 •     —En va fer penjar sis abans-d’ahir, segons tinc entès —va dir Climent—. Al pati mateix del seu casalot.
     —Malgrat això, n’hi ha encara una trentena a les seves masmorres. Jo diria que actua com un antiquat. Mireu, els grans escarments ja estan fets. Han passat vora vint anys des de la submissió d’aquesta terra. Ja sé que Louvigny va picar fort… i convenia, en els seus dies. Ara caldria menys forques, enviar gent a galeres, traslladar-los a altres ciutats, sobretot reduir el nombre d’encadenats a les nostres presons.

  Josep Vallverdú, La presó de Lleida (Lleida: Pagès, 2010)

Tema de la setmana

Josep Vallverdú, cent anys

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “galera”

 1. Joana Rocamora — Cambrils, Baix Camp

  La galera també és un crustaci de l’ordre dels estomatòpodes, de 15 a 25 centímetres de llarg, de color groguenc i cos deprimit, comestible (Squilla mantis).
  Els de Cambrils en som molt fans.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

panteixarde sobrepuig