gai -a adj

Definició

Alegre, festiu; que dóna alegria.
«Gai saber» o «gaia ciència»: la poesia, segons el llenguatge trobadoresc i dels jocs florals.

Etimologia

De l’occità antic gai/jai, potser simplificació de gauy/jauy, del llatí gaudium, ‘goig’; en el sentit d”homosexual’, de l’anglès nord-americà gay, manllevat del francès gai, que també el prengué de l’occità.

Usos

  • Així, d’acostar-se a la Ben Plantada, hom esdevé millor. D’ésser presidit per la Ben Plantada, hi ha un guany de noblesa especial. Pels volts de la Ben Plantada tot és ordre i acord. Que ella deu ésser l’eternitat mateixa tornada bella aparença i gai instant. Res no hi ha comparable a aquesta influència. La influència, l’ensenyament de la Ben Plantada! Si la pogués contemplar així, i aprendre d’ella, no una petita colla d’homes, sinó tota la meva terra, amb les seves gents! Si vinguessin a l’escola de la Ben Plantada les generacions a guanyar-hi serenitat, a guarir de romanticisme, a salvar-se de mentides i captar-hi estil i normes de bellesa i ben viure, i tots abjuressin davant d’ella dels errors passats, i els ciutadans, els poetes, els artistes, els arquitectes, els polítics, els negociants, els mestres d’estudi sabessin, d’aquest punt endavant, infondre una mica de l’esperit de tan escaienta i profunda ensenyança a llur acció i llurs obres!

    «VIII. De com la puixança de la Ben Plantada s’exerceix per a l’ordre, per al desordre, no», dins La Ben Plantada (1911)

Tema de la setmana

Segons una equació no gaire contrastada, 50 anys de la Nova Cançó + 50 anys de Cavall Fort = 100 anys de La Ben Plantada d'Eugeni d'Ors. Les glosses sobre la Ben Plantada es van publicar originalment a La Veu de Catalunya l'estiu del 1911, i uns mesos després es van aplegar en un llibre. Aquests dies en veurem uns quants mots i fragments. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

boníciade (un lloc) estant