fotó m

Definició

Quàntum d’energia en forma de radiació electromagnètica emès o absorbit per la matèria. Fou introduït per Einstein, l’any 1905, per donar una explicació satisfactòria de l’efecte fotoelèctric.

Etimologia

Del grec phós, photós [φῶς, φωτός], ‘llum’.

Usos

 • Un clar exemple d’aberració lumínica són els fanals globus (popularment coneguts com xupa-xups) sense gaire projecció a terra; quasi el 70 per cent d’aquests fotons artificials es dilueixen al cel. Tal vegada encara hi hagi regidors d’urbanisme que no s’hagin assabentat que els avions utilitzen altres sistemes de navegació nocturna. Encara s’entén menys que des de l’administració local i autonòmica no es promoga l’ús més avantatjós de les làmpares de vapor de sodi en detriment de les làmpares de vapor de mercuri i les d’halogenurs metàl·lics, tant per a la seva utilització en l’enllumenat públic com per a zones industrials, ports i aeroports.

  Josep Emili Arias, «Qui furta les estrelles?» (Avui, 15 de novembre del 2003)
 • Salten electrons entre nivells:
  cascades de colors:
  pintura.
  Ja no natura morta,
  paisatge ni figura:
  pigments,
  fotons.
  De tan a prop que miro,
  oblido
  una de les dues
  belleses de les coses.

  David Jou, «Colors (1: Pintura)», dins Joc d’ombres (Barcelona: Columna, 1988)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la física

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pèndoldecibel