ficar-se una cosa entre cella i cella

Definició

Tenir un ferm propòsit, una idea fixa.

Se li ha ficat entre cella i cella una nova teoria.

Ara se li ha ficat entre cella i cella que vol anar de vacances la setmana vinent i no hi ha manera de fer-lo canviar d’opinió.

També s’usa amb altres verbs: tenir, posar, fotre…

Etimologia de cella

Del llatí cilia, plural del llatí tardà cilium, ‘parpella, cella’, reducció del llatí clàssic supercilium, ‘cella’ pròpiament.

Usos

 • Vaig decidir sentir-me viu a cada instant. Vaig decidir viure fins al final tot allò que la vida m’oferís i intentar estar en el lloc adequat a cada moment, perquè com deia el poeta i escriptor de contes infantils Hans Christian Andersen, «Aprofita la vida, tens tota l’eternitat per estar mort». Així vaig fer-ho, i a partir d’aquell moment vaig ficar-me entre cella i cella aprofitar totes les hores del dia, conscient que mai més no tornaran ni les podré tornar a recuperar, perquè irremeiablement a les dotze de la nit hauran desaparegut igual que el vestit i la carrossa de la Ventafocs.

  Ramon Gener, Si Beethoven pogués escoltar-me (Barcelona: Ara Llibres, 2014), pàg. 136
 • Arribats a la meva entrada, jo suposava que davant la perspectiva d’un tercer pis sense ascensor, don Ramón [Menéndez Pidal] procuraria pujar pausadament; però ca!, es posà a pujar a pas normal, sense deixar de parlar; no es returà a cap replà, i quan arribà al meu pis, no volgué seure, sinó mirar les calaixeres del Diccionari i fer-me preguntes, sempre a peu dret, sobre una qüestió de fonètica històrica que per aquell temps duia entre cella i cella. I després se’n tornà tranquil·lament, caminant a bon pas. I tenia noranta anys!

  Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 178

Tema de la setmana

Frases fetes amb parts del cos

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “ficar-se una cosa entre cella i cella”

 1. Carles Rocher — La Ací

  Amb eixe significat no l’he emprada mai.He emprat l’expressió:no llevar_s’ho del cap.Registrada al diccionari de l’AVL./Llevar 33/.Amb el significat dels veïns empre:pendre d’ull.AVL /Ull 47/.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

posar-hi el colltreure el fetge per la boca