fatics m pl

Definició

Esforços treballosos, penibles, que hom fa per vèncer una grossa dificultat o les dificultats que li sobrevenen.

«Els amics porten fatics i les amigues, fatigues»: vol dir que les amistats porten sovint disgusts i preocupacions.

Etimologia

De fatigar, del llatí fatigare, mateix significat.

Usos

  • …tot el secret d’aquest meu optimisme, amic, ve, i no res més, de que jo he sofert molt. A mida que he pogut lliurar-me de fatics he estimat la vida i les coses del viure com un enamorat de primera volada. I així em teniu avui a un Sanatori, però amb un contentament de les coses que em volten que no en sé parió en el meu record. I dels amics que tinc.

    Joan Salvat-Papasseit a La plaga blanca, d’Ada Klein Fortuny (Barcelona: L’Altra, 2020)
  • Intenta passar de llarg, amb un ràpid somriure protocol·lari, però la portera aixeca la veu per comentar com és de cansat muntar una casa nova i, com que és evident que el comentari va per ell, Amargós s’ha d’aturar i reconèixer que, en efecte, és molt cansat i, en el seu cas, el que més fatics li comporta són les capses de llibres.

    Quim Monzó, «Davant del rei de Suècia», dins El millor dels mons (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)

Tema de la setmana

La definició de treballós, mot que va rodar fa uns dies, feia ‘ple de treballs o fatics’, i la dels fatics d’avui diu ‘esforços treballosos’… Sort que més o menys ja ens entenem, perquè si ens hem de refiar dels diccionaris, malament rai!

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar a l’encalçgirar-se feina