Definició
Emprar, invertir, diners.
Esmerça tot el que guanya a comprar llibres. Va esmerçar els seus estalvis en un negoci ruïnós.
També s’usa en sentit figurat:
Hi ha esmerçat debades molts d’esforços. Voldria esmerçar el temps que em resta en coses profitoses.
Etimologia
Mot propi del català i l’occità, format segurament sobre una base merç, que fins podria haver existit en català antic com a substantiu derivat del llatí merx, mercis, ‘mercaderia’, amb una inversió semàntica al sentit de ‘despendre, invertir diners’.
Usos
—Alliberar-los del treball! —va fer amb una rialleta la Lida—. ¿I es pot fer, això?
Anton Txékhov, «Casa amb mansarda (història d’un pintor)» (1896), dins 24 contes (Barcelona: Club Editor, 2021), traducció d’Arnau Barios, pàg. 31
—Sí. Quedi’s una part de la seva feina. Si tots plegats, gent de ciutat i de poble, tots sense excepció, acceptéssim de repartir-nos la feina que la humanitat esmerça a cobrir les seves necessitats físiques, cadascú no hauria de treballar potser més de dues o tres hores al dia. Imagini’s que tots plegats, rics i pobres, treballem tres hores al dia i tenim la resta del temps lliure. Imagini’s també que, per dependre menys del cos i tenir menys feina, inventem màquines que substitueixin el treball i provem de reduir al mínim el nombre de necessitats.Els països més endarrerits que he visitat tenen la mania d’estudiar i esmerçar recursos per inventar coses que altres ja han descobert. Els països intel·ligents copien. Parteixen d’un esglaó que ja està més amunt que el nivell zero. Jo fujo sempre de les comissions d’experts que pretenen descobrir la sopa d’all.
Xavier Roig, La dictadura de la incompetència (Barcelona: La Campana, 2008), pàg. 164
Tema de la setmana
Demà passat comença el març, marçot. Aprofitant que divendres serà el terç (tercer) de març, celebrarem el Dia de la ce trencada amb tantes Ç com podrem. Per començar, aquests dies de compte enrere fins al Dia Ç els esmerçarem a veure uns quants mots amb aquesta lletra.