Miquel Adrover, de Campos (Mallorca), ens escriu:
A propòsit del rebentat d’avui, definit amb tota correcció, volia que sabéssiu que, si el rebentat és amb canya (o sia cafè + canya), es diu «una rasca». És molt típic de Felanitx.
S’usa «rebentar el cafè», per exemple: «Aquest cafè el podríem rebentar amb un poc de conyac». Un avantatge, per petit que sigui, sobre el castellà, el qual, que jo sàpiga, no pot dir «vamos a carajillar este café».
I puix que la cosa va de «suc», que és com els pagesos solen anomenar els licors i altres spirits, us interessarà la segona accepció de brufar, vivíssima sobretot a Felanitx, on sovint, quan per exemple has passat uns exàmens, sentiràs que qualcú diu «això ho hem de brufar».
brufar || 2. Beure vi o altre licor en celebració d’una festa, d’una inauguració, etc. (Mall.). Brufar s’infant: beure en celebració d’un bateig. Brufar sa novia: beure a la salut d’una novia. Brufar es porc: beure aiguardent els assistents a les matances (Diccionari català-valencià-balear).
Comentaris recents
agafar la pallola
Com? No li trobe sentit a l'última frase. Tapant-...
gratar
A Palafrugell, gratem amb els sig...
agafar la pallola
"T'agarrarà la pallola", aixina és com ho he sen...
agafar la pallola
Aquesta frase, almenys per la Ribera Baixa, té un...
son
La meva àvia el deia així justament: "Tinc tanta...