Josep M. Espinàs
Que una colla d’amics decideixin fer una revista no és cap raresa. A partir de la Reinaixença, les publicacions d’aficionats —sobretot aficionats a passar-s’ho bé— van néixer amb entusiasme i, generalment, no van trigar gaire a morir amb resignació. En Josep M. Cadena és l’historiador més capacitat per donar detalls, noms i dates d’aquest fenomen. Mentre els poetes afinaven la llengua, hi havia lletraferits i humoristes que feien sàtira popular en uns fulls de paper barat i utilitzant un català de batec casolà i prefabrià.
Algunes d’aquestes publicacions periòdiques van tirar endavant amb èxit i es van convertir en un document històric. Però cap iniciativa tan sorprenent com La Bugadera, «periòdich escandalós» pensat i escrit per una colla que es va batejar «Àpats y Lletras». Nom significatiu, perquè sovint els textos de la majoria d’aquestes publicacions sortien com a conseqüència de la pràctica engrescadora de sopar junts.
I La Bugadera és sorprenent perquè avisa que «sortirà al menos un cop cada sigle». Els qui la van comprar, en aquella «última hora del sigle XIX», podien estar tranquils. Pagaven una pesseta, s’enduien l’exemplar i sabien que ningú els perseguiria per aconseguir una subscripció.
I ara resulta que algú ha tingut la idea, després d’un segle, de fer el número 2 de La Bugadera. Fantàstic! Han passat repúbliques i monarquies, dictadures i estatuts, Samitiers i Maradonas, ara la gent mira la televisió i envia e-mails, l’home ha anat a la lluna… i torna La Bugadera. Com si ens diguessin: «Tranquils, aquí no ha passat res, tot plegat, ninyeries». Hi ha més segles que llonganisses.
Si aquesta segona Bugadera no hagués aparegut, la primera hauria quedat com una amable ximpleria del segle XIX. Ara és una altra cosa. Ara carreguem una generació que encara ha de néixer amb la responsabilitat de fer La Bugadera número 3, cap allà l’any 2101. Ja podem riure del termini de les hipoteques.
Em perdonareu si us aviso que, encara que insistiu, jo no hi col·laboraré. Si a més de fer un article cada dia he de fer un article cada segle…
La Bugadera, segle II, núm. 2 (Barcelona: La Magrana, 2002)
Comentaris recents
a quin sant?
"Per quins cinc/set sous ?" en català?...
abrigat com una ceba
La ceba es una planta sencera amb fulles, tija i a...
quina en fora que
Una condecoració per la frase del dia. Efectivame...
cosí prim, cosina prima
Segons l'Alcover, els cosins prims o segons són e...
a quin sant?
Diria que "a sant de què" és un calc del castell...