Gabriel Bibiloni
Cal diferenciar l’ús del substantiu madona i el tractament madò. La madona és la mestressa de casa, de qualsevol casa. Arribes a una casa i dius «que hi ha sa madona?». A Menorca es diu sense article («he vist madona»). Altrament la madona és la dona de l’amo de les possessions (vegeu més avall sobre amo). Això s’aplica a totes les dones d’una certa edat que no són de l’estament superior (propietàries o consorts de propietaris de grans possessions i dones de classe alta). Aquestes es diuen senyores. Les madones tenen tractament de vós i les senyores, de vostè. Quan les esmentam o les cridam s’anteposa madò davant el nom («he vist madò Maria»). En el cas de les senyores s’anteposa donya («he vist donya Maria»). No es diu mai «he vist madona Maria».
A les possessions l’amo és el masover. Fora de les possessions s’empra amo correlativament a madona. Als homes de certa edat, quan els esmenten o els criden, els diuen l’amo en Joan, l’amo en Jaume, etc. O per a cridar-los o adreçar-se a ells es diu l’amo, amb l’article inclòs («l’amo, que heu vist sa madona?»). A Menorca l’article va aglutinat («tots els lamos», «un lamo»). En tots els casos els amos tenen tractament de vós. Els senyors són els propietaris de grans possessions i homes rics o de classe alta. Els anomenen o els criden com a senyor Tal, i tenen tractament de vostè.
Això són els usos tradicionals, que van estar ben vigents fins al darrer terç del segle passat i encara es mantenen parcialment. Ara això està canviant i tendeix tot a desaparèixer.
Comentaris recents
eixavuiro
He llegit que a la definició poseu Osona i Ripoll...
sangtraït
A Illa de Tet (Rosselló), els pares conreuavan un...
sangtraït
A casa (Matadepera), d’una ferida feta per arros...
agafar la pallola
He pensat que aquí abans sovint es deia allò de:...
molsa
Per mi "verdet" també és el que el DCVB defineix...