Quedar tot en fum de botges
Sergi Peris Piquer ens ha fet arribar aquest missatge:
Aquesta expressió s’assembla a una del meu poble, Borriana (la Plana Baixa): «això és fum de canya». S’utilitza en el mateix sentit que la de «fum de botges». Supose que l’origen és el mateix: si cremes canyes fas molt de fum, però no t’escalfes gens, és a dir, aparenta molt però no dóna cap resultat pràctic.
D’altra banda, Francesc Macià Guilà, de Sabadell (Vallès Oriental) ens informa:
Desconeixia que botja pogués significar «qualsevol mata de forma més o menys arredonida», com dieu en el RodaMots d’avui; però en el cas de l’expressió «quedar tot en fum de botges» jo em sembla que fa referència a la ‘botja’ (també dita ‘botja d’escombres’) o Dorycnium pentaphyllum, una planta força corrent a les brolles mediterrànies, amb una certa retirada a la farigola però sense cap mena d’olor. Aquesta planta era la que típicament (pel que jo sé) s’encenia i es feia servir per socarrimar el porc tot just després de mort, durant el ritual de la matança del porc. La botja seca fa realment un «foc d’encenalls» i era ben útil per a aquesta finalitat. Les altres botges no crec que resultessin tan útils (no tenen les fulles tan eixarreïdes) i per això em fa l’efecte que l’expressió fum de botges, sinònima de foc d’encenalls, ha de fer referència a aquesta planta concreta.
I, per acabar amb les botges, un enllaç recomanat per Vicent Climent, de Llombai (Ribera del Xúquer):
www.fumdebotja.org és una associació cultural d’Alfarb, Catadau i Llombai.
I afegeix:
Dins de les ancestrals rivalitats entre pobles veïns, a la Ribera del Xúquer, els habitants d’Alfarb, Catadau i Llombai —poblacions conegudes com el Marquesat— són denominades pels pobles dels voltants com a «pobles de la botja» o «botgers» per la quantitat de botges que hi ha a les muntanyes i per la dedicació que els avantpassats aplicaven en la recollida d’aquesta planta per a la posterior venda a forns i altres negocis. Lluny de resultar ofensiu per als naturals, la denominació resulta entranyable i fruit d’això fou l’associació cultural «La botja», que després es transformà en Associació Cultural Fum de Botja.
Comentaris recents
ceba [2]
El mot ceba al País Valencià també s'empra per ...
ceballot
També és com s'anomena el calçot a part de l'Al...
a quin sant?
"Per quins cinc/set sous ?" en català?...
abrigat com una ceba
La ceba es una planta sencera amb fulles, tija i a...
quina en fora que
Una condecoració per la frase del dia. Efectivame...