Eugeni S. Reig
Fórmula màgica per a sanar que es diu als xiquets que han rebut un colp no gaire gran o s’han fet una ferideta de poca importància, a fi d’aconhortar-los, donar-los seguretat i tranquil·litat i aconseguir que deixen de plorar.
(El xiquet cridant fort i plorant) —Papa, el cosinet m’ha pegat un pessic en el bracet. ¡Mira què m’ha fet, mira què m’ha fet!
(El pare, passant la mà per damunt del braç del xiquet i besant-lo) —Això no és res. Trinxet, trinxet, ja s’ha curat el xiquet. Au, a jugar.
Malgrat que la paraula trinxet que apareix en aquesta fórmula significa ‘ferida feta al cap, especialment la produïda per un objecte contundent’, la fórmula en qüestió s’usa per a qualsevol tipus de ferideta, contusió, blaüra, etc.
També s’usen en valencià altres fórmules per a sanar equivalents a l’estudiada en les quals apareix l’expressió rabo de gat, denominació popular valenciana de l’espècie Sideritis leucantha, planta medicinal la infusió de la qual s’usa com a vulnerària: cura sana, mala gana, rabo de gat, ja s’ha curat; cura, cura, mançanura, rabo de gat, ja s’ha curat; rabo de gos, rabo de gat, ja està curat (o ja s’ha curat).
Eugeni S. Reig, El valencià de sempre (Alzira: Bromera, 2015), pàg. 789
Comentaris recents
agafar la pallola
Com? No li trobe sentit a l'última frase. Tapant-...
gratar
A Palafrugell, gratem amb els sig...
agafar la pallola
"T'agarrarà la pallola", aixina és com ho he sen...
agafar la pallola
Aquesta frase, almenys per la Ribera Baixa, té un...
son
La meva àvia el deia així justament: "Tinc tanta...