Botifarres esbotifarrades

Com bé dieu, esbotifarrar ve de botifarra.

El fenomen d’esbotifarrar es produeix quan es bull la botifarra blanca i la negra en la matança del porc i, durant el procés de cuita dins d’una caldera plena d’aigua, es trenca el budell o embolcall.

És a dir, quan el qui omple el budell (d’això en sóc experta) no té en compte els diferents tipus de carn i l’objectiu final (si secallona, si llangonissa, si blanca, si negra, si botifarra de la llengua…), pot passar que no deixi el budell en un toc de compactació desitjable.

Si quan s’omple el budell de la carn de la botifarra blanca o negra aquest queda massa atapeït, en bullir les botifarres s’obre el budell, normalment per la part que ha quedat més prima o rascada en fer la budellada, i surt part de la carn, o sigui, s’esbotifarra la botifarra.

Àngela Bosch Serra (Pla d’Urgell)

Torneu a esbotifarrar

Mot relacionat